Stichting Peutercentra Overbetuwe
Samen spelen,
samen leren

Peuterspeelzaal: voor welke leeftijd?

Stichting Peutercentra Overbetuwe, Peuterspeelzaal, Peuteropvang en Kinderspeelzaal

SPO: voor peuters van 2 tot 4 jaar

Op dit moment zijn wij uitsluitend als peuterspeelzaal actief. Dit houdt in dat wij ons alleen richten op peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Het doel is om de kinderen op speelse wijze te laten wennen aan het naar school gaan. Door veel samen te spelen, ontwikkelen de kinderen positieve associaties bij een schoolse omgeving. Daarnaast leren ze spelenderwijs van alles over zaken als taal en tellen: kennis die ze later goed kunnen gebruiken op de basisschool!

Woont u niet in de gemeente Overbetuwe? Ook dan kunt u uw kinderen aanmelden voor de peutercentra van SPO. Houd er wel rekening mee dat u in dat geval niet in aanmerking komt voor een subsidieplaats.

Als u in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag kunt u via de belastingdienst een deel van de kosten terug krijgen, ook als u buiten de gemeente Overbetuwe woont. 

Wellicht gaan we in de toekomst ook andere vormen van opvang aanbieden, zodat wij ook andere leeftijdsgroepen kunnen verwelkomen bij de SPO. Natuurlijk houden wij u hiervan op de hoogte.

Waarom vanaf 2 jaar?

Vanaf een jaar of 2 komen kinderen in de fase waarin het belangrijk is dat zij sociale vaardigheden ontwikkelen. Ze leren vertrouwen te krijgen in zichzelf en anderen, en ontwikkelen interesse en empathie. Het bevorderen van die sociale vaardigheden is dan ook een van de belangrijkste taken van een peuterspeelzaal. Door een peutercentrum te bezoeken, worden de kinderen geholpen bij de uitbreiding van hun ervaringswereld.

Op het peutercentrum wordt met een vaste dagindeling gewerkt (zie dagindeling). Er werken 1 of 2 peuterleidsters, dit is afhankelijk van de groepgrootte. Alle leidsters hebben een op het peuterwerk afgestemde opleiding en beschikken over een VOG (verklaring omtrent gedrag). De peuterleidsters volgen regelmatig na- en bijscholingen.

De eerste nieuwe vriendjes
Een peutercentrum is voor peuters vaak de eerste plek buiten het gezin waar zij geconfronteerd worden met leeftijdgenootjes. De plek waar, buiten de eigen vertrouwde kring van familie, kennissen en buren, vriendjes worden gemaakt en waar zij bijvoorbeeld voor het eerst worden uitgenodigd om eens ergens te komen spelen of een verjaardagspartijtje bij te wonen.

Ook voor ouders
Maar de peuterspeelzaal is niet alleen nuttig voor de kinderen zelf. Via een peutercentrum komen ouders, zeker als het om hun eerste kind gaat, op natuurlijke wijze met elkaar in contact. Een prettige aanleiding om met elkaar van gedachten te wisselen over de ontwikkeling en de opvoeding van hun kinderen.